PPC sau reclama pe Amazon

In special in Private Label, dar uneori si in Wholesale PPC sau Pay Per Click se practica pe platforma Amazon. Mai jos o scurta introducere pe subiect:

Ce scop are PPC?

Este foarte simplu: desi pe Amazon este un trafic imens cu milioane de cumparatori, totusi produsul tau se poate sa nu fie chiar pe prima pagina sau sa nu apara in cautari foarte sus si atunci vanzarile se duc de fapt la competitorii tai, care sunt clasati mai sus in cautari. Prin reclama platita apari cu produsul tau pe prima pozitie, astfel iesind in calea cumparatorilor foarte bine

De ce as face PPC in Wolesale?

Pentru simplul motiv de a vinde mai mult. Cum spuneam mai sus, PPC ajuta la creterea exponentiala a vanzarilor. IMPORTANT: in cazul in care sunt mai multi vanzatori pe un listing, reclama ta nu ruleaza decat in intervalul de timp in care tu ai BB asadar nu te gandi ca faci reclama la un produs si ceilalti selleri de pe listing doar profita, ca nu este asa (nu in mod direct cel putin)

Costa? Cat?

Da, costa. PPC vine de la PAY per click, asadra nu este indoiala asupra costului. Acesta variaza in funtie de valoarea cuvantului targetat. Sunt cuvinte foarte comune care costa destul de mult. Sistemul PPC este unul tip licitatie cu alte cuvinte, cel care are setat un buget mai mare pentru cavant castiga licitatia si primeste afisarea. Sa zicem ca sunt 2 competitori pentru un cuvant, de ex „aspersor” (ca tot suntem in august si lumea vrea sa-si irige gradina). Competitorul A seteaza limita maxima $1 iar al 2-lea $1.05. Cand un client cauta pe Amazon „aspersor” pe prima pozitie Sponsored va apare produsul competitorului nr 2, intrucat el a dispus de un buget mai mare. 

Dar de unde sa stiu cat de mult sa setez bugetul? Ei bine, Amazon are si posibilitatea de a seta pe „auto” si atunci algoritmul liciteaza pentru tine.

Revenind la exemplul anterior, daca, clientul a dat clik pe reclama, competitorul nr 2 va fi taxat cu 1.01 si nu cu maximul pus de el, asadar are un saving aici. Mai mult faptul ca reclama a fost AFISATA dar NU A LUAT CLICK inseamna ca NU vei fi taxat. taxarea se aplica, doar daca reclama este considerata relevanta de catre client si da efectiv click pe ea.

Cum aleg cuvinetele cheie (keywords)?

In majoritatea cazurilor strategia cea mai buna este sa incepi cu o campanie „auto”. Cu alte cuvinte, pentru produsul tau, lasi pe Amazon sa aplice ce cuvinte doreste, ce costuri doreste (cu limita maxima totusi). Cam intr-o saptamana deja algoritmul va avea date destule sa ruleze reclama foarte eficace. Ai acces la rapoarte ce-ti vor spune clar, ce cuvinte sunt relevante pentru produsul tau, si ce costuri sunt cu ele. Lasandu-l pe Amazon sa lucreze singur practic iti creezi o baza solida de la care sa pleci mai departe, dupa o saptamana – doua cand treci campania pe manual, oprind doar cuvinetele cheie care au nregistrat click-uri sau – si mai bine – vanzari. aceste ajustari creeaza premisa de a avea campanii PPC cost-effective.

Cum vad ca o reclama este ok?

Cel mai bun indicator este ACOS – Advertising cost of sale. Este un procent intre Cosul reclamei / Vanzari obtinute. De exemplu daca ai cheltuit $10 pe PPC si ai obtinut $100 in vanzari ai un ACOS de 10%. desigur vei cauta sa ai un ACOS cat mai mic. Sunt selleri care prefera sa se uite in schimb la ROAS (Return on ads spent), calculat in sens invers (vanzari / cost reclama)

TIPS:

  1. Cand ajungi sa faci campanii manuale, o idee buna este sa pui ASIN-ul competitorului principal langa celalalte cuvinte cheie. Astfel vei aparea fix pe listingul lui, ca Sponsored.
  2. Pune ASIN-ul tau ca „negative” respectiv sa fie exclus din targetare. De ce? Pentru ca asa eviti sa arati reclama ta pe listingul tau 🙂 cu alte cuvinte, daca un client a ajuns deja la listingul tau, nu mai are rost sa ii arati si reclama cu acelasi produs, irosind astfel resurse. Mai mult, atunci cand verifici daca reclama ta ruleaza, poti sa te taxezi si singur, dand click pe reclama ta, lol

IMPORTANT: costurile pot creste repede!! Tine tot tipul ochii pe ACOS!

Iar daca vrei suport profi pentru ceea ce inseamna prezenta profi pe platforma Amazon, apeleaza la noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Atentie!

Salutare!

In prezent formularul NU este monitorizat, datele introduse NU ajung la mine, te rog sa ma contactezi direct pe messenger https://m.me/ro.webdesign.adrian

Multumesc frumos! 

Adrian Barbu