Ghid complet de TVA / VAT ptr vanzatorii pe Amazon

Atunci cand vinzi in Europa, inregistrarea pentru TVA (Taxa pe Valoare Adaugata) sau VAT (Value Added Tax) este aproape intotdeauna obligatorie.

VAT

Ce reprezinata de fapt TVA?

TVA este o taxa platita de consumator, colectata de catre vanzator”

Valoarea TVA este diferita de la tara la tara (de ex Romania 19% vs UK 20%, etc)

TVA este colectat la final, asadar pretul de vanzare INCLUDE intotdeauna TVA

Cum se calculeaza TVA?

  • shipping: 5eur
  • Amazon fee: 5eur
  • marja, cost produs: 10eur

=pret (net) de vanzare: 20eur

  • pret de vanzare pe platforma 20eur*1.2 (TVA in UK este 20%) = 24eur

Clientul plateste 24eur, respectiv cei 4eur merg la Fisc

Asadar TVA se calculeaza la pretul net, daca vrei sa afli cat TVA ai de plata de la pretul de vanzare, trebuie sa calculezi invers, respectiv plecand de la pretul de vanzare. In exemplul de fata: pret de vanzare 24, calculul inapoi ar fi (cu 20% TVA ptr UK) 24/1.2=20 respectiv 4 este de fapt TVA

Cand trebuie sa te inregistrezi ptr TVA?

1) cand faci FBA cu o firma ce nu este locata in statul respectiv (ex SRL cu FBA in Germania) – din prima zi

2) cand ai depasit limita de comert la distanta. De exemplu ai o firma in UK (un LTD) si vinzi in germania, marfa fiind stocata in UK. Cand ajungi la o anumita limita de vanzari in Germania (in jur de 100000eur) ai obligatia de a te inregistra ptr TVA si in Germania. Ptr ca, deja desfasori activitate foarte relevanta ptr Germania, corect este sa platesti TVA la ei. Alte tari au limite diferite (le poti gasi cautand “VAT thereshold”)


Comanda ASISTENTA PENTRU COD TVA aici

Cum poti sa te inregistrezi ptr TVA?

Procesul de inregistrare este diferit functie de Stat. Unele state accepta aplicatii online, altele doar pe hartie (aici o idee buna ar fi sa-ti faci si o stampila ptr vro 50ron care sa dea “greutate” aplicatiei tale). Ptr ajutor privind inregistrarea apeleaza la noi

Spuneam mai sus ca ai nevoie de cod de TVA daca faci FBA cu o firma care nu este infiintata in statul respectiv. 

Amazon are 3 optiuni de inregistrare:
1) EFN – stocare intr-o singura tara, un singur cod TVA, taxe de livrare mai mari (atentie la limita de vanzari descrisa mai sus “threshold”
2) CEE – stocare in 3 tari (DE, PL, CZ) cu 3 coduri de TVA, taxe de livrare mai mici. Ideala ptr Garmania, cu mentiunea ca Amazon va folosi depozitele sale din Polonia si cehia pe langa cele din germania ptr a trimite marfa 9deh, costuri mai mici…)
3) PAN EU – stocare in 8 tari, cu cod de TVA in fiecare tara, taxe de livrare foarte mici

 

Ce documente sunt necesare ptr inregistrare?

Ai nevoie de un minim de documente, de ex

  • act de identitate administrator,
  • acte de infiintare firma (de ex CUI) si uneori si
  • o dovada de adresa (de ex facturi utilitati).

Oricare ar fi documentele, acestea trebuie traduse in limba tarii respective, pentru ca ele ajung de fapt pe biroul unui functionar local, care nu are de ce sa cunoasca de ex limba romana… desi ar fi fost frumos totusi!


Comanda ASISTENTA PENTRU COD TVA aici

Ce se intampla dupa inregistrare?

Dupa ce obtii codul de TVA (pe care il poti verifica AICI  – linkul este foarte bun si ptr a verifica un furnizor!!) trebuie sa depui anumite declaratii la Fiscul tarii respective, periodic. De ex UK cere trimestrial aceste declaratii pe cand Germania lunar. De regula acestea se pot face online. Iar in caz de plati acestea trebuie remise cat se poate de repede. Vestea buna este ca poti plati de regula online si nici nu ai nevoie de cont bancar din statul respectiv, il poti folosi pe cel local. Sau alternativa TRANSFERWISE.

Cum se fac declaratiile?

1) o faci de unul singur – cu mentiunea ca trebuie sa cunosti cat de cat anumite aspecte tehnice, dar se poate. Poti exersa la inceput cand ai zero peste tot.
2) te inrolezi in programul Amazon cu mentiunea ca in felul acesta practic ii dai Amazon toate informatiile despre firma ta
3) folosesti o firma externa – probabil cea mai buna varianta, odata ce ai inceput un rulaj destul de consistent. Sunt foarte multe firme pe net, experienta buna am avut cu Avalara sau cu FBA-hero (.com din Austria)
Atentie: chiar si daca nu ai avut rulaj esti obligat sa depui declaratiile (pe zero) sau iti iei amenda.

TVA

De unde gasesc datele ptr a completa declaratiile?

Raspunsul este foarte simplu: din SellerCentral, locul de unde rulezi mereu orice fel de rapoarte.Calea de urmat Reports > Fulfillment By Amazon

Ar mai fi de mentionat si un alt aspect: atunci cand aduci marfa din afara EU (China, etc) faci ceea ce se numeste “import” si ai nevoie de cod EORI. Asta s-ar putea intampla de ex atunci cand UK iese din EU, daca o sa o faca via “hard-Brexit” dar lucrurile nu sunt foarte clare aici, deocamdata (aug 2020) asa ca nu iti face pe moment probleme din acest punct de vedere – si oricum noi o sa acoperim acest subiect la moemtul respectiv, cat sa fi informat foarte bine.

 

Si daca un client imi cere factura?

Odata ce ai obtinut cod de TVA ai nevoie sa il inregistrezi in Seller Central, in contul tau si sa incepi asa-zisa inrolare in VAT calculation. Astfel, Amazon va calcula ptr tine TVA si de asemenea si emite facturi fiscale – disponibile in contul tau sub forma de PDF pe care le poti da mai departe contabilului ptr a face diverse situatii financiare sau chiar clientului la cerere.

Pare complicat? Nu trebuie sa fie! Lasa-ne pe noi sa ne ocupam cu suport in obtinerea codului de TVA, ptr ca tu sa te poti ocupa in schimb de ceea ce merita cu adevarat energia ta: CRESTEREA AFACERII TALE!


Comanda ASISTENTA PENTRU COD TVA aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *