Amazon a fost infiintat in 1994, adica aproape 27 de ani! Si totusi in ultimii ani a crescut exponential ajungand in 2020 la 322 miliarde dolari in active! Cu alte cuvinte, este cea mai mare companie de retail din lume, ba chiar Jeff Bezos (fondatorul Amazon) este printre (daca nu primul) cei mai bogati oameni de pe planeta!
Cum sa stai astfel de-o parte si sa nu participi si tu la aceasta imensa oportunitate?!
Intr-adevar, in anii 2010 era cu mult mai simplu sa intri pe Amazon si sa faci bani rapid, usor si sa domini piata cu efort minim. Zece ani mai tarziu, Amazon este pur si simplu inundat de selleri noi, toti cu visuri de imbogatire si „sa dea lovitura”… se stie insa, statistic, ca doar o mica parte reusesc si acea parte scade permanent. Este o lege naturala, cu cat este mai mare competitia, cu atat mai greu este sa te diferentiezi si sa ai succes!
Vestea buna este ca, desi in 2010 a fost probabil moentul ideal, si in 2021 este urmatorul moment sa incepi: peste un an, cand o sa te uiti inapoi o sa zici „pfaaa in 2021 era bine sa fi inceput…”. Lucrurile evolueaza permanent in online, asa incat, nu sta pe ganduri si dai inainte, sa nu te uiti inapoi peste un an – doi si sa iti para rau ca nu ai facut-o deja, in 2021.
Cele 4 modele de busines de pe Amazon
- PL sau Private Label: atunci cand aduci tu produsul propriu, marca si brandul tau. Pe scurt: faci o analiza a pietei, vezi ce produse se vand foarte bine, apoi identifici cai si locuri unde ai putea sa imbunatatesti anumite caracteristici ale produsului (de ex in loc de maner de plastic unul din metal, etc), dupa care gasesti un producator (de regula in China), incepi productia sub brandul tau, aduci marfa in depozitele Amazon, promovezi pe platforma produsul si vinzi. Ai avantaje majore, in sensul ca tu controlezi produsul, pretul, stocul, etc. Calea cea mai sigura pentru un profit pe termen lung si la nivele foarte mari. Insa sunt si dezavantaje: risul financiar, daca nu reusesti sa propulsezi produsul in top, cost mare de start (se vehiculeaza sume de la 30000 eur in sus)
- WS sau Wholesale: atunci cand mergi la diversi distribuitori (autorizati) si cumperi marfa care deja se vinde bine pe Amazon. Branduri cunoscute (de ex Adidas). Astfel costul de start este mult mai mic (in jur de 5000 eur) si nici nu ai riscul si complexitatea din PL. Dezavantaj: nu ai control, atat la sursa de cumparare (distribuitorul poate disparea sau refuza oricand sa mai lucreze cu tine, sau ridica pretul, etc) cat si la pretul de pe platforma – daca ai cost prea mare, nu mai poti vinde, alti selleri cu preturi mai mici avand intaietate la client (buy box)
- OA sau Online Arbitrage: atunci cand cauti online diverse dealuri si produse, le cumperi si trimiti in Amazon in sistem FBA (Fulfilled By Amazon) sau daca locuiesti in tara unde activeaza Amazon, poti face si FBM (Fulfiled by Merchand), respectiv sa trimiti tu clientului final comanda. Fata de Wholesale ai flexibilitate mult mai mare, cumperi direct, nu mai stai sa negociezi cu distribuitorul, nu ai minim de comanda, totul se desfasoara mult mai operativ, poti chiar sa cumperi pe persoana fizica (individual). In plus poti incepe cu orice suma vrei. Dezavantajul este ca nu ai o consistenta, adica trebuie tot mereu sa cauti diverse oferte pe diverse situri… mananca timp si nu se poate scala la un nivel mare asa de simplu.
- RA sau Retail Arbitrage: atunci cand faci acelasi sistem ca si OA, dar de data asta umbli efectiv prin magazine fizice si vanezi oferte. Gen Kaufland, Metro, etc. Poti scana direct cu aplicatia din Amazon si calcula profitul in fata raftului si decizi daca cumperi, la fel, de ce bani dispui atunci. Dezavantaj (afara de cele de la OA la pct. 3): trebuie sa locuiesti intr-o tara Amazon, cu alte cuvinte, daca stai in Romania, slabe sanse sa iti reuseasca, datorita transportului lung si scump pana la client (dupa ce acesta da comanda). Insa daca stai in una din tarile Amazon (Anglia, Spania, Italia, Germania, Franta, etc) este o metoda minunata sa faci cateva sute bune de euro pe weekend de exemplu 🙂
Cum sa incepi sa vinzi pe Amazon?
Este clar ca merita in 2021 sa te apuci de Amazon! Cum? Alege una din modelele de mai sus si da-i bataie! Se fac bani din Amazon? Merita Amazon? DESIGUR! Trebuie doar sa incepi!
Pasii pentru a incepe o afacere pe Amazon:
- te decizi pe ce piata vrei sa activezi (Europa sau America)
- iti faci firma (SRL sau alta forma echivalenta daca nu stai in Romania). Poti incepe si ca Individual (persoana fizica) daca vrei doar sa testezi putin apele la inceput.
- Iti faci cont pe Amazon
- Incepi treaba 🙂
In pus, noi suntem gata sa te ajutam acolo unde devine complex:
Suport profesional pentru cei care incep pe Amazon
Odata finalizat contul de Amazon ai nevoie (si) de mai multi pasi, explicati desigur, GRATUIT, chiar pe acest site, sectiunea AMAZON BRANDING BLOG
Din 2019 adaugam continut gratuit despre cum sa iti faci un busines pe Amazon, sustinand sellerii independenti! Si nu ne oprim aici!
Chiar si in 2021, adaugam informatii relevante… cum ar fi: Cum sa iti faci cont pe Amazon avand SRL (sau alta forma de organizare juridica)
Iar in 2022 deja avem cele mai complet ghid despre cum sa vinzi pe Amazon in 5 pasi simpli. Iar daca oscilezi intre Amazon si Emag, ai aici o Comparativa Amazon vs Emag 2022
HAI SA DISCUTAM PRIMII PASI AI NOII TALE AFACERI!
NOTA: Retine te rugam ca noi NU oferim si servicii de activare conturi Amazon