Cum sa te aperi de fraudele online

In anul 2020, odata cu pandemia de Covid 19 au explodat pur si simplu cazurile de atacuri cibernetice

Sunt doua mari cauze:

  1. tot mai multi oameni stau acasa, in izolare (unii chiar muncind de acasa, asadar intr-un mediu nesecurizat si necontrolat). Au astfel tot mai mult timp pentru astfel de „activitati”
  2. tot mai multi oameni trec in mediul virtual, desi in trecut nu au facut-o si de asemenea nu au prea multa pregatire tehnica incat sa poata preveni astfel de fraude online
Computer hacker

Ce ti s-ar putea intampla si cu ce te-ar putea afecta pe tine si / sau afacerea ta online un astfel de atac?

In primul rand ai putea pierde accesul la email. Daca ai date, dar mai ales contacte si persoane importante acolo, aceasta ar putea ave aun impact serios asupra ta. Pe de alta parte sunt posibile si alte scenarii aici, de exemplu sa iti umple emailul de zeci, sute sau chiar mii de emailuri spam. Casuta ta postala ar fi incapabila sa gestioneze acest trafic crescut, poti depasi limita, iar in cazul unui business email chiar sa depasesti spatiul de stocare blocand astfel comunicarea. Sau sa trimita acelasi spam la toate contactele tale. Pe langa imaginea ta care v-a fi afectata de aceste actiuni (imagineaza-ti ca partenerul tau de afaceri primeste de la tine spam…) risti sa iti fie compromis cu totul contul, in sensul ca, serverele sa te considere un spammer si mailurile tale sa ajunga in spam / junk direct…chiar si fara sa stii asta.

In al 2-lea rand situl tau ar putea fi compromis. Cand incerci sa accesezi situl sa te redirectioneze automat care cine stie ce alt site de reclama sau chiar porn sau alte asemenea… cum ar fi sa stabilesti un contact de afaceri si respectivul sa mearga sa iti vada situl si in loc sa ajunga la compania ta sa fie trimis automat catre cine stie ce situri obscure…?

In al 3-lea rand, mai ales daca ai un site de ecommerce posibil ca infectia sa duca la compromiterea datelor bancare. Mai mult, posibil sa gasesti comenzi fake, si chiar sa trimiti marfa aiurea. Si mai rau, tot in cazul ecommerce, clientii tai ar putea fi targetati. Datele lor sa fie compromise si folosite apoi fraudulos.

Bine, dar mie nu mi se poate intampla, mai ales ca au am un site micut…!

Complet gresita presupunere! Sunt cunoscute cazuri de companii ofarte mari care au pierdut date importante (de ex Wizzair sau PayPal). Si daca te gandesti ca ei chiar au departamente specializate care se ocupa in mod special cu siguranta online, iti poti da seama cum tu, un simplu user esti vulnerabil!

Ce poti face sa te protejezi de atacurile cibernetice?

Poti lua o serie de masuri simple, si totusi foarte eficace:

  1. foloseste intotdeauna o parola complexa, formata din cifre, litere, caractere speciale, litere mici si mari si sa nu fie foarte comuna
  2. schimba periodic parola
  3. nu te loga la serviciile online de pe dispozitive pe care nu le detii tu insuti. Mai ales de la servici… unde compania are de regula softuri de spooof… sa te loghezi de exemplu in Amazon…no-no
  4. daca serviciul ofera 2FA activeaza-l imediat. Acesta este un sistem (two factor autentification) care consta intr-o protectie dubla: dupa ce introduci parola ti se cere un cod de mai multe cifre care se genereaza automat doar dintr-o aplicatie aflata pe telefonul tau. Cu alte cuvinte, fara telefon nu te poti autentifica ceea ce ridica foarte mult nivelul de securitate
  5. instaleaza si foloseste regulat un antivirus pe calculator! Sunt hackeri car einstaleaza un program pe calculatorul tau si-ti poate citi parolele introduse si apoi sa le trimita care ei, fara ca tu sa ai habar.
  6. foloseste servicii speciale de scan si protectie. De exemplu pentru cei care folosesc WordPress ca si platforma ptr situl lor, programul (plugin-ul) WordFence este probabil cea mai buna alegere. Acest program (care are si versiune gratuita) lucreaza foarte eficace, in sensul ca, la fiecare fisier executat adauga propria semnatura digitala. In cazul in care aceasta nu corespunde da alerta. Mai mult, este conectat direct la wordpress .org de unde compara fiecare din sutele de fisiere ce compun platforma wordpress cu varianta oficiala. In cazul in care detecteaza neconcordante si modificari fata de versiunea standard, oficiala, da alerta. Astfel poti avea incredere ca pe serverul tau nu se afla fisiere modificate de hackeri.

 

In final cea mai buna protectie este sa fii informat si sa stii ce ai de facut dinainte. Lucreaza mereu cu profesionisti, pentru ca, atunci cand se intampla dezastrul, sa nu ramai cu ochii in soare si datele complet pierdute.

Cu o experienta vasta, echipa Amazon Branding iti sta la dispozitie pentru a-ti creea o prezenta online profesionista si de asemenea sa te si protejeze de neprevazut, iar in caz de dezastru sa te poata ajuta cu solutii profi de igenizare si recuperare situri si alte date.

Stay Safe!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Atentie!

Salutare!

In prezent formularul NU este monitorizat, datele introduse NU ajung la mine, te rog sa ma contactezi direct pe messenger https://m.me/ro.webdesign.adrian

Multumesc frumos! 

Adrian Barbu