Cum sa vinzi pe Amazon in 5 pasi simpli (ghid complet 2022 / 2023 / 2024)

Cel mai mare magazin online, Amazon, face milionari zilnic si tu stai de-o parte? Te invatam mai jos cum sa incepi o afacere pe Amazon, fie ca stai in Romania sau in afara tarii! Hai sa invatam impreuna despre Amazon Wholesale Romania!

Cum sa vinzi pe Amazon in 5 pasi simpli:

Pasul 1: Iti deschizi o firma

Amazon ofera posibilitatea de a vinde si daca ai o firma (cont profesional) dar si ca persoana fizica (cont individual).

 • Cont professional: ai acces la toate functionalitatile din Seller Central (back-office Amazon). Trebuie sa platesti un abonament lunar de 39 EUR sau USD, functie de unde te inregistrezi (Amazon Europa sau Amazon SUA)
 • Cont individual: desi limitat, nu platesti acel abonament lunar, in schimb la fiecare bucata vanduta dintr-un articol vei plati o taxa suplimentara de 0.99 USD /articol vandut… cert este ca dupa 40-50 bucati vandute pe luna, practic nu mai merita sa vinzi ca persoana fizica pe Amazon. Plus ca vrei sa faci un adevarat business pe Amazon, ceea ce implica din start infiintarea unei firme.

Asadar, recomandarea noastra este de departe contul Profesional. Practic, daca locuiesti in Romania iti poti infiinta un SRL in doar cateva zile.

Un SRL este cea mai buna alegere pentru a vinde pe Amazon, pentru ca:

 • ai raspunderea legala limitata la firma respectiva (important mai ales in SUA unde se practica frecvent plangerile legale in cazul in care produsul este neconform)
 • impozitul este foarte mic, practic vorbim de 3% impozit pe venit (sau 1% daca aduci si un anagajat in firma). Mai multe despre contabilitatea la SRL, aici
 • se poate scala afacerea in mod exponential pe viitor, cu acest tip de organizare juridic

Daca nu locuiesti in Romania, este recomandabil sa alegi tipul de firma locala, pentru a simplifica mult parta de contabilitate si gestiune a afacerii in general (LTD in UK de exemplu)

Avem si mai multe informatii referitoare la infiintare SRL in Romania, aici

In functie de piata pe care vei activa, ai nevoie sa obtii coduri de TVA – ai detalii despre cum sa te inregistrezi pentru TVA in Germania sau Anglia, aici

Pasul 2: Decizi modelul de business (Amazon Wholesale sau Private Label) - cum sa vinzi pe Amazon

Desi pe Amazon se poat face mai multe modele de business (Retail Arbitraj, Online Arbitraj) principalele 2 modele de afacere Amazon sunt Amazon Wholesale si Private Label

 • 2.1 – Amazon Wholesale: atunci cand cumperi produse de la distribuitori mari, branduri cunoscute care se vand deja si le revinzi cu o diferenta pozitiva de pret.
 • 2.2 – Amazon Private Label: atunci cand vii cu un produs nou, propriu

In sistem Wholesale vanzarea este foarte simpla. Tot ce ai de facut este sa gasesti distribuitori cu preturi bune pentru ca tu castigi din diferenta dintre pretul de achizitie si cel de vanzare. De asemenea trebuie sa te orientezi catre branduri sau produse cunoscute care se vand deja foarte bine pe platforma.

 

2.1 Amazon Wholesale Romania

Practic atunci cand vrei sa faci Wholesale pe Amazon, cheia reusitei este gasirea unor furnizori de produse cat mai profitabili (pentru tine). Dupa aceea, intri in legatura cu ei, obtii liste de produse disponibile pe care mai apoi le iei si compari: pretul de achizitie (din liste) fata de pretul de vanzare din Amazon. Din diferenta obtinuta scazi costurile tale (de exemplu pregatirea marfii care se face de catre Amazon sau o poti externealiza catre niste furnizori de servicii, asa-zisele Prep Center) si obtii astfel profitul. Sau, cum am scris pe larg aici, poti pregati singur marfa pentru Amazon

Atunci cand stai in Romania nu ai de ales si vei face FBA (Fulfilled By Amazon) respectiv toata logistica este asigurata de Amazon (tu nici nu atingi produsele). Daca locuiesti in una din tarile Amazon (de exemplu Germania, sau Spania sau Anglia, etc) poti aduce marfa acasa la tine in sistem FBM (Fulfilled By Merchant) si astfel ai niste costuri ceva mai mici cu pregatirea si expedierea marfii.

Mai departe, nu ai decat sa verifici vanzarea produselor si apoi sa cumperi marfa si sa o expediezi in Amazon, cu siguranta ca se va vinde repede. Aceasta analiza se poate face cu niste programe specializate (unele chiar gratuite) care iti spun efectiv cate bucati se vand! Practic, risc aproape zero!

Sumarizat, vanzarea in sistem Amazon Wholesale este:

 1. Cauti distribuitori = avem un ghid de cautare distribuitori aici
 2. Obtii de la ei liste de produse si preturi
 3. Analizezi produsele (vanzari, profit)
 4. Emiti comanda wholesale la ei
 5. Acestia expediaza produsele in Amazon (FBA) sau la prep center (FBM)
 6. Marfa iti intra in stoc la Amazon
 7. Vinzi si incasezi profitul, reaprovizionezi

Pentru cautare distribuitori un lucru esential este sa ai website propriu si business email! ESENTIAL! Trebuie sa te poti prezenta profi in fata acestora, altfel vei fi ignorat si muncesti degeaba. O prima impresie profi conteaza enorm sa poti deschide conturi cu distribuitori buni wholesale. Si aici intervenim noi si te putem ajuta cu website profesionist pentru Amazon Wholesale Romania Si de asemenea si cu un Business email! La preturi speciale! Cum am ajutat deja foarte multi vanzatori pe Amazon si toti ne-au dat feedback despre cat de incantati au fost de calitatea primita si mai mult, de cat de mult i-a ajutat situl in afacerea lor Amazon Wholesale!

Ce inseamna wholesale?

Cumperi produse en gross (in bulk sau la nivel de palet) si le vinzi pe Amazon, in sistem en detail, la un pret mai mare. Cumperi ieftin in cantitati mari – vinzi scump la bucata!

2.2 Amazon Private Label Romania

Cand vine vorba de Private Label (Marca Proprie) lucrurile devin si mai interesante! Practic, ai produsul TAU, propriu pe care il dezvolti tu cum doresti, setezi tu ce profit doresti, il promovezi tu cum doresti. Control absolut!

Sumarizat, vanzarea in sistem Private Label pe Amazon este:

 1. Cauti un produs cu cerere mare si competitie scazuta
 2. Analizezi punctele pe care le poti imbunatati la acest produs
 3. Iei legatura cu producatori din China si le transmiti specificatiile
 4. Primesti mostre cu produsul final. Analizezi. Ajustezi
 5. Faci poze profesionale, concepi descriere (inclusiv date tehnice)
 6. Emiti comanda cu livrare in depozitele Amazon
 7. Creezi un nou listing cu informatiile de la punctul 4
 8. Promovezi produsul pe Amazon (si/sau in afara lui)
 9. Vinzi, incasezi profitul, reaprovizionezi, repeti

Te putem ajuta SI PE TINE (asa cum am facut-o cu multi alti selleri, deja) cu un site profesionist de prezentare Private Label Amazon Romania, vezi aici oferta

Pasul 3: Te inregistrezi pe (deschizi cont) Amazon

Dupa ce ai firma deschisa si te-ai hotarat la modelul de business (cei 2 pasi principali de mai sus), trebuie, desigur, sa iti deschizi efectiv si cont pe Amazon.

Procesul, desi este relativ simplu si usor poate creea complexitate mare pentru ca Amazon verifica in detaliu orice nou aplicant. Sunt zeci de mii de noi selleri atrasi de Amazon si printre ei numeroase fraude (in special cu vanzatorii chinezi) si astfel, in timp, procesul a devenit foarte atent monitorizat de catre marketplace.

Daca ai SRL acum este un moment bun si sa obtii cod de TVA Germania sau pe orice tara din UE.

De ce ai nevoie pentru a deschide un cont Amazon?

Pentru a deschide un cont de Amazon in 2022, ai nevoie de:

 1. Act de identitate (buletin sau pasaport)
 2. Numar de telefon mobil
 3. Email valid (posibil si un Gmail sau Yahoo)
 4. Cont si card bancar. Recomandam banca Wise
 5. Documentele legale ale firmei tale
 6. Dovada de adresa (de exemplu o factura recenta de utilitati)

Toate trebuie traduse legalizat in engleza.

Mai nou, in 2022, verificarea contului Amazon se face cu ajutorul unui interviu video, online. Vei intra online cu un angajat Amazon, care in decurs de cateva minute face verificarea rapid si simplu. Desi pare ceva complex, este cel mai bun lucru care ti se poate intampla, pentru ca de regul o verificare video se finalizeaza foarte repede si pozitiv, comparativ cu una clasica care poate dura foarte mult timp.

Mai mult, Amazon a introdus 15000 EUR disbursemnt, altfel spus, ti se permite sa vinzi pe Amazon direct pana ce atingi pragul de 15000, dupa care esti verificat in detaliu. Este o decizie care accelereaza procesul de verificare si acceptare a conturilor noi Amazon, si de ce nu si o triere mai eficienta a sellerilor care nu reusesc sa faca totusi afacere pe Amazon ( nu ating pragul de verificare de 15000 euro).

Poti gasi si alte informatii detaliate referitoare la cum sa iti deschizi un cont Amazon, aici.

Pasul 4: Listezi produse pe Amazon

Bun, asadar acum ai deja si firma, te-ai hotarat si la tipul de bunsiness, contul este activat, hai sa vedem cum faci sa si listezi produsele.

Sunt 2 cazuri aici:

 • listezi un produs existent
 • listezi un produs nou

De mentionat si faptul ca ai posibilitatea sa faci mass-uplad, respectiv sa incarci produse in bulk in Amazon cu ajutorul unor liste predefinite care se pot incarca direct in Seller Central. Aceasta este o functie buna atunci cand ai foarte multe produse si sa nu stai sa le manual iei unul cate unul. 

Produsul existent, se refera la modelul Amazon Wholesale, practic iei din listele primite de la distribuitori codul EAN (European Identification Number) – un cod unic de 13 cifre – si il introduci in Seller Central, in meniul Adaugare Produse.

In urma cautarii pot fi 2 cazuri:

 • listare imediata
 • articol (categorie) blocata – gated

Cand esti blocat intr-o categorie (lucru intalnit cu precadere la conturile noi) trebuie sa aplici pentru deblocare. Procesul de ungateing pe Amazon poate fi diferit, functie de categorie si produse. Atunci cand primesti mesajul ca esti bloact (gated) Amazon si scrie exact de ce ai nevoie pentru deblocare. De regula se cere o factura cu minim 10 bucati din acel produs, emisa de un distribuitor autorizat (sau recunoascut de Amazon – acesta avand o baza enorma de furnizori poate face verificare automat in majoritatea cazurilor). Aici, din nou, faptul ca ai ales cont profesional, poti lua factura de la un distribuitor mare, direct pe firma ta si obtine ulterior debloarea in mod mult mai facil (si totul de la distanta).

Obtinerea de aprobare Amazon pentru vanzarea in anumite categorii restrictionate iti deschide noi drumuri si posibilitati de crestere pe platforma. Faptul ca ai acces la categorii speciale, unde nu sunt atat de multi selleri, deci competitia este ceva mai scazuta, te ajuta sa faci vanzari mai mari. 

Avem de asemenea un ghid extins pentru deblocarea in categoriile restrictionate pe Amazon, aici

Produs nou, se refera la modelul Amazon Private Label, cand produsul tau nu exista pe platforma marketplace si tu esti primul care il listeaza.

Pentru a lista uun produs nou pe Amazon ai nevoie de:

 1. Codul propriu EAN, unic (sau UPC in USA)
 2. Poze profesionale cu produsul (una din ele pe fundal alb)
 3. Descriere detaliata a produsului (carateristici si beneficii)
 4. Pretul tau de vanzare

Ulterior listarii trebuie sa te preocupi sa cresti acel produs, prin reclama care poate fi facuta via Amazon PPC (Pay Per Click).

Avem si mai multe detalii despre cum sa faci PPC in Amazon, aici

Va trebui sa investesti resurse in anunturi pentru a scoate in fata produsul tau, pentru ca la inceput, in lipsa vanzarilor, acesta este afisat de catre platforma undeva la coada clasamentului, altfel spus, pe ultimele pagini. Si este un cerc vicios, pentru ca, nefiind pe pagina principala nu ai vanzari, iar daca nu ai vanzari nu esti afisat in top… iar solutia este sa impingi produsul, in faza intitiala, cu reclama platita sau Amazon PPC. 

Pozitia sau clasamentul unui produs este afisat de Amazon sub forma de ranking – practic cu cat ranking-ul unui produs este mai mic, cu atat se vinde mai bine, fiind apreciat de consumatori. Iti poti face o idee despre cat de bine se vinde un produs (cate bucati) in functie de categoria din care face parte, cu un instrument gratuit de la Jungle Scout, aici

Nu uita si de Contabilitate Amazon!

Pasul 5: Vanzari si gestiune cont

Vanzarile pe Amazon apar aproape instant! Platforma Amazon este foarte puternica si cu milioane si milioane de clienti care au incredere si cumpara aproape orice. 

Amazon este platoforma similar a eMag din Romania cu care poate esti si mai familiarizat. Daca intrebi pe oricine din Romania, are cel putin o comanda data pe eMag iar unii cumpara foarte frecvent. Notorietatea de care se bucura eMag in Romania este aceeasi pe care o are Amazon in restul tarilor unde activeaza.

Avem informatii si mai detaliate, daca vrei sa afli care sunt similitudinile si diferentele intre eMag si Amazon, aici

In decursul timpului, Amazon a stiut sa isi tina clientii parope, inclusiv prin programul Prime (un fel de Genius la eMag) prin care clientii primesc foarte repede comenzile emise.

De asemenea, fiind o platforma marketplace asa de populara cu milioane de clienti, reviews de produs si partea „sociala” joaca de asemenea un rol cheie. Clientii se uita direct la reviews si iau decizia de cumparare in functie de ce gasesc acolo.

Astfel, faptul ca ai un produs prezent cu un numar mare de review pozitive (5 stele este scorul maxim iar o stea este minimul sau cel mai slab) te ajuta sa faci vanzari rapide si foarte mari.

Sumarizat, urmatoarele puncte te vor ajuta sa ai vanzari cat mai mari pe Amazon:

 • Reviews cat mai multe si mai bune
 • Descriere cat mai amanuntita a produselor
 • Optimizarea listingului cu cuvinte cheie (keywords) specifice
 • Investitie in PPC (Amazon Ads)
 • Trafic extern de exemplu influenceri, recomandari
 • Implicare si dedicare 100% in afacerea ta

Mai trebuie retinut si faptul ca, unele branduri (atunci cand faci Amazon Wholesale) pot face IP Complain – plangere ca vinzi un produs neautentic. Cum spuneam mai devreme, sunt si selleri care procedeaza mai neortodox si listeaza produse de oriune, unele chiar diferite de cele afisate pe listing si astfel clientii au o experienta negativa pe Amazon. Iar daca un lucru este cert, acelea este ca Amazon dintotdeauna a pus clientul pe primul loc! Asigura-te astfel ca ai produse le la distribuitori mari si cunoscuti.

Evolutie (scalare) afacere pe Amazon

Odata ce ai primele vanzari, totul devine simplu. Poti considera chiar un model de afacere pasiv. Vei avea nevoie de un timp redus sa te ocupi de aceasta afacere online, practic doar sa urmaresti stocurile si sa faci comenzi de reprovizionare plus intretinere periodica listinguri (reviews clienti, listare de noi articole, gestiune retururi, etc – lucruri perfect normale intr-o afacere online de succes).

Ulterior poti scala afacerea, in sensul de a te extinde pe site propriu de exemplu, avand deja acces la (furnizori si) produse poti sa diversifici si sa nu mai depinzi in totalitate de Amazon. 

Iar noi te putem ajuta cu magazin online profesional, vezi aici: oferta noastra de creeare magazin online.

De cati bani am nevoie sa incep o afacere pe Amazon in 2022?

Sa te apuci de o afacere online pe Amazon implica, pe langa o determinare de fier, si un anume capital. 

Costurile pentru a incepe sa vinzi pe Amazon, sunt:

 1. Infiintare firma
 2. Birou (calculator, imprimanta, telefon, internet, consumabile)
 3. Achizitie marfa (include costurile cu cautarea acesteia)
 4. Logistica (pregatire si transport)
 5. Software (gestiune stocuri si vanzari)
 6. Diverse, neprevazute

Retine faptul ca Amazon plateste bi-lunar asadar vei avea nevoie de capital cat sa rezisti cu stoc intre 2-3 cicluri de plati. Oricum recomandam sa reinvestesti profiturile o perioada de timp de aproximativ un an, astfel incat cresterea sa fie cat mai accelerata si sa nu suferi din lipsa de lichiditati.

De asemenea, la punctul 3, daca faci Private Label vei avea costuri intinse pe o perioada destul de lunga de timp, de la ideea de produs pana la primirea mostrelor din China si emiterea primei comenzi si pana iti ajunge marfa in Amazon si se inregistreaza prima vanzare plus costurile cu reclama platita Amazon PPC pentru a da un boost produsului.

Sume exacte pentru a incepe o afacere pe Amazon? Avansam sumele de: 5000 euro pentru Wholesale si 20000 euro pentru Private Label.

Nimeni nu poate sti exact, avand in vedere atatea variabile, dar pragurile de mai sus pot fi considerate un bun punct de referinta, credem noi.

Resurse suplimentare

Pentru ca stim cat iti poate fi de greu sa demarezi o afacere online fara sa ai prea multe informatii detaliate, iti punem la dispozitie si alte resurse detaliate gratuit aici, pe blogul Amazon-Branding!

NOU: comparativa Amazon vs Emag!

Succes!

Echipa Amazon Branding Romania = cu si despre Amazon, inca din 2019!

37 de răspunsuri

  1. Bună. Ai mai multe variante: fie comanzi cu livrare acasă și apoi pregătești marfa și o livrezi tu clientului (FBM, potrivită dacă locuiești în o țară unde activează Amazon) sau cu livrare la Amazon direct in depozitele lor (FBA) și ei vor pregăti și livra marfa sau varianta 3 când livrezi într-un Prep Center.

   Succes!

 1. Bună ziua. Am si eu o întrebare înainte de a începe afacerea cu Amazon. Eu locuiesc in Elveția, si pentru a deschide o firma aici e foarte scump in sensul ca îți cere sa ai un depozit in bancă de 20’000 fr. Cineva m-a sfătuit sa deschid un SRL in România, si să trec pe certificatul de înregistrare, adresa din Elveția (si nr de telefon) ca si punct de lucru al SRL-ului, pentru a nu avea probleme la verificarea contului de Amazon seller. Specific ca pașaportul si buletinul sunt pe România, pe Elveția am permisul de rezidentă si permisul de conducere. Credeți că poate funcționa ? Practic înscrierea in Amazon seller se va face pe SRL-ul din Romania si nu eu ca si persoană fizică.

 2. buna ziua. avand firma in Romania, cine suporta transportul produselor mele pana la cumparator (Germania, Spania, Italia, etc)? Inteleg ca trebuie livrate la un depozit Amazon si ei le trimit mai departe. Cum pot afla ce costuri revin mie?

  1. Salutare. În final tot tu, deși este mascat ca fiind acoperit de Amazon, dar le transferi Clientului in pretul de vanzare.

   Sistemul logistic la care te referi se numește FBA.

   Amazon are un calculator de comisioane pe site și astfel afli la nivel de produs cât îți vor opri din prețul încasat la vânzare.
   Succes!

 3. Bună seara! Să înțeleg că eu pot deschide o firmă în Romania și să vând pe piața din America?Adică nu este neaparată nevoie de un LLC dacă doresc să vând in USA, pot să am și un SRL? Vă mulțumesc.

 4. buna ziua,vreau sa vand pe AMAZON Wholesale , in ro am un srl sa folosesc srl-ul sau sa merg pe persoama fizica? mentionez ca sunt stabilita in Germania.
  multumesc!

 5. Buna ziua,
  Acum cateva luni am deschis un cont de sller ca si persoana fizica. Intre timp am devenit entitate juridica si as vrea sa imi updatez toate datele contului, astfel incat sa reflecte statusul juridic.
  Ma puteti indruma , va rog frumos cu urmatorii pasi? Se mai poate modifica contul? Sau trebuie deschis unul nou, pe firma? am deschis SRL

 6. Buna ziua! Am un SRL si doresc sa vand pe Amazon.
  Import marfa din China si doresc sa o vand pe Amazon Europa.
  Cum procedez?

 7. Buna ziua! Am un SRL si doresc sa vand pe Amazon.
  Import marfa din China si doresc sa o vand pe Amazon Europa.
  Cum procedez?
  Eu pregatesc marfa si o trimit prin firmele de curierat?
  Multumesc cu recunostinta!

  1. Salutare! Un posibil scenariu ar putea fi: import in Romania, vama si pregatire/verificare aici, apoi expediere in depozitele Amazon. Mai departe acesta se poate ocupa de livrarea catre clientul final, pentru ca a expedia-o tu din RO (desi este posibil) va crea timpi aditionali de tranzit pe care clientii nu ii apreciaza, deloc. Succes!

 8. Buna ziua as dori sa deschid pe persona fizica:Asa numitul Produs Nou deoarece sunt tricouri produse de mine,spuneti-mi Va rog cum sa procedez pentru inceput ?mentionez faputul ca locuiesc in italia ..iar nu departe s-a deschis un depozit Amazon!Multumesc .

  1. Buna! Tricouri personalizate, sau standard? Daca vorbim de produs personalizabil, atunci recomand Etsy sau Redbubble mai degraba, in locul Amazon. Daca sunt tricouri standard, atunci vorbim de listarea comuna, a uni produs obisnuit (poze, descriere, coduri de bare, apoi promovare). legat de proximitatea fata de un depozit Amazon si asta te poate ajuta pentru ca scutesti transportul. Succes!

 9. Bună ziua.Locuiesc în Germania și as dori sa vând online pe Amazon. Unde este mai ok sa îmi deschid firma aici sau în România?Întreb acest lucru deoarece nu știu cum este cu impozitul la sfârșit de an de exemplu. Și dacă în Germania as dori sa știu ce fel de firma cum se numește având în vedere ca doresc sa vând ,,cont profesional,,.Va mulțumesc frumos

 10. Hello!!Sunt si eu nou in acest Imperiu,am account deschis cu Amazon already,o parte de marfa ajunge sapt aceasta la mine,nu am stiut cum sa procedez sa ajunga marfa la ei..Pot sa o livrez eu dupa ce o controlez asa-I??Sa o pun pe site,sa pun pret plus label daca e ceva nou e un challenge pt mine..Daca ma puteti ajuta ar fi de mare folos..Uneori,chiar de ft multe ori de la cineva care nu al cunosti..Multumesc anticipat

 11. Bună ziua, aș vrea să listez un produs pe Amazon, dar să îl trimit direct din Romania către depozitul lor, fără al cumpără din China sau alte părți, se poate? Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Atentie!

Salutare!

In prezent formularul NU este monitorizat, datele introduse NU ajung la mine, te rog sa ma contactezi direct pe messenger https://m.me/ro.webdesign.adrian

Multumesc frumos! 

Adrian Barbu