Despre deblocari (un-gating) pe Amazon

Materialul de mai jos iti prezinta informatii relevante despre ceea ce inseamna sa fii blocat (si cum sa te deblochezi) in anumite categorii de produse pe piata Amazon din US:

Amazon Romania

Se stie ca Amazon are setate limite de listare in special pentru sellerii noi, in foarte multe categorii de produse. Cu alte cuvinte, vei observa faptul ca, desi tocmai ai facut cont pe Amazon, nu ai inca acces la o majoritate de produse. Cu atat mai mult cu cat gasirea de distribuitori este foarte grea, sa mai ai si astfel de limitari este chiar un cosmar, sau in sfarsit, ceva care o sa-ti faca munca cu mult mai grea, chiar de la inceput.

Pe de alta parte, atunci cand te deblochezi ai un pas mare in fata celorlalti, asa incat priveste intotdeauna partea plina a paharului!

De ce blocheaza Amazon anumite categorii, totusi?

Ptr ca Amazon tine foarte mult la client si experienta acestuia pe platforma. Nu ar fi ajuns unde este acum daca nu ar fi facut-o cu o obsesie puternica. Asadar, un seller nou ar putea fi tentat, nestiind regurile jocului, sa aduca produse contrafacute pe platforma si astfel sa sufere reputatia Amazon. Mai mult, un seller nou se descurca mai greu cu toate procesele, livrari, grija de a impacheta in mod special anumite produse…etc. Din acest punt de vedere, faptul ca sunt blocate anumite categorii este deja un lucru pozitiv ptr toata lumea.

Sunt 2 tipuri de blocaje:

 1. Blocare de Brand
 2. Blocare de Categorie

BLOCAREA IN BRAND

De regula este impusa direct de catre Brand, ca urmare a:

 • Multimii de produse contrafacute
 • Produse furate usor (cu frecventa mare) din magazine si revandute pe Amazon
 • Brandul pur si simplu doreste limitarea nr de seller

Procesul de deblocare (un-gating) in Brand este cel mai dificil ptr ca poate merge pana la a prezenta o scrisoare de la detinatorul brandului unde sa apara datele firmei tale… inchipuie-ti ca suni la L’Oreal sa ceri o Astfel de scrisoare ptr SRL tau din Romania tocmai infiintat de cateva zile… sanse zero…

BLOCAREA IN CATEGORIE 

Atunci cand nu poti lista absolut nici un produs apartinand categoriei respective. In 2020 sunt cunoscute ca gated, urmatoarele categorii pe US (lista este dinamica, desigur plus ca mai sunt si sub-categorii unde se pun blocari):

 • Automotive & Power sports
 • Collectible Coins
 • Entertainment Collectibles
 • Fine Art
 • Gift Cards
 • Jewelry
 • Music & DVD
 • Major Appliances
 • Sports Collectibles
 • Streaming Media Players
 • Video, DVD, & Blu-ray
 • Watches

A se tine cont si de produse cu restrictii, uite aici detalii

ALTE RESTRCTII

Amazon este foarte complex. Asadar, si la blocare a tinut sa complexeze putin treaba si a mai adaugat si alte tipuri de restrictii, cum ar fi:

 • Blocari de ASIN – anumite produse, chiar daca sunt listate in categorii care nu sunt blocate, au totusi restrictive, la nivel individual.
 • Blocari sezoniere – de exemplu Jucariile sunt blocate pe perioada sarbatorilor de iarna (limitary impuse in principal din cauza lipsei de spatiu in depozitele Amazon, asadar FBA blocat, dar se poate face FBM)
 • Blocari ale conditiei de vanzare a produselor – de exemplu produse noi sau “ca noi” sau “like-new” sau „used”. In concluzie, o sa vezi cum poti vinde un produs “nou” dar nu “used” de exemplu.

Amazon Wholesale Ungateing

Ok, suna complicat? Cum afli totusi, la sigur care produs este blocat si –mai ales- cum sa te deblochezi?

Este… simplu: incerci listarea acestuia si Amazon o sa iti spuna, in baza metricilor contului tau, daca ptr tine este blocat sau nu. Mai mult, in cazul in care este blocat, iti v-a spune si ce anume, ce cerinte sunt necesare ptr deblocare, fix ptr produsul respectiv.

Cum listezi? Te duci in

 • Seller Central,
 • Inventory,
 • Add a product,
 • Request approval (daca e cazul)

Documente necesare ptr deblocare:

 1. Dovada de cumparare (factura) dintr-o sursa sigura ptr a garanta faptul ca nu aduci produse contra-facute. Aceasta poate fi o factura de la un distribuitor autorizat, cu minim 10 bucati din acel produs (desi mai nou – sep 2020 – se spune ca limita este deja mai sus, pe la 20 buc)
 2. Uneori, sau alternativ, scrisoare de aprobare direct de la brand, cu numele firmei tale pe ea, unde sa scrie foarte clar ca esti partener autorizat

Vestea buna este ca, uneori poti fi si auto-deblocat, de exemplu cand contul tau face mai multe luni de activitate (de regula minim 8) si ai metrici buni sau atunci cand nivelul vanzarilor tale este destul de sus, de peste 200,000 dolari / an

Mai sunt si anumite produse, special, care odata listate iti deblocheaza automat categoria. Sunt asa numite auto approval ASIN. Desi acestea variaza si sunt foarte dependente de contul tau in sine, nu strica sa le incerci, poate ai totusi noroc. Uite aici o lista de auto-approval ASINs pe care o poti incerca si poate chiar ai noroc sa te deblochezi repede fara batai de cap:

B004L5JCZ4 – Baby Topicals

B01IKQGNEC – Supplements

B0013OXDBU – Sports Nutrition

B06Y2M2ZSB – Feminine Hygiene

B014JV44UC – Strollers

B016KPM1AA – Topical

B007GE75HY – Toy Building Blocks

B01LX35H81 – Learning Toys

B0002M9LP6 – Kid and Baby Furniture

B01IZLRWH4 – Baby Feeding

B005S1CHKC – Mobility Devices

B008CZZV6I – OTC medication

B008Z9YZY0 – Contraceptive Products

B01AFP170G – Lighting

B00F5D6HLS – Audio Visual

B01CYQENM8 – Computer Components

B0082C00P8 – Pet Food

B00EUV2BSE – Baby Activity Gear

B00368CLXW – Car Seats

B002WJHDTS – Medical Supplies and Equipment

B00DDMJ2NI – Pampers & Baby Diapering

B001Q3KU9Q – Infant toys

B000BNC9DM – Outdoor Sports & Toys

Update 6 nov 2021: Descopera fisierul secret cu peste 120 ASINs

Alte solutii de deblocare mai sunt si sa apelezi la diversi provideri de astfel de servicii, de ex The Funnel Guru, desi nu prea recomandam aceasta abordare, intrucat Amazon ar putea, in anumite cazuri, sa nu vada cu ochi buni astfel de “servicii”. Aceeasi precautie o ridicam si in cazul in care ai putea fi tentat sa folosesti facturi false / editate in Photoshop sau alte astfel de mijlocare neortodoxe. Amazon este o companie enorma, cu o putere financiara enorma, ce are angajati o serie de IT-isi extrem de priceputi ce ar putea desigur sa isi dea seama imediat de orice tenatativa de frauda. Mergi pe drumul legal si totul o sa fie ok.

Si totusi…

Merita efortul deblocarea? Ca orice alta decizie din afaceri, focusul tau ar trebui sa fie acolo unde altii stau de-oparte din cauza efortului prea mare. Cine este dispus sa mearga acolo unde multi vad prea complicat / dificil acela castiga premiul cel mare la final.

Odata deblocat incepe sa cauti furnizori in acea categorie. Si ca sa ai o rata de success foarte are, nu uita sa iti faci de la inceput o prezenta online foarte profi, iar cu asta, desigur, te ajutam noi, cum am facut-o deja cu o gramada de alti selleri (click pe butonul de mai jos)

Oferta servicii ecommerce

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Atentie!

Salutare!

In prezent formularul NU este monitorizat, datele introduse NU ajung la mine, te rog sa ma contactezi direct pe messenger https://m.me/ro.webdesign.adrian

Multumesc frumos! 

Adrian Barbu