Ghid complet FBA pentru afacere Amazon

Se spune (pe buna dreptate) ca Amazon are cea mai complexa si eficace logistica DIN LUME! Vestea buna este ca si tu poti beneficia de ea, cu conditia inrolarii in programul FBA – Fulfilment By Amazon

Dupa ce ai gasit furnizori Amazon Wholesale pe US sau furnizori Amazon Wholesale pe EU, o sa ai nevoie si tu de o solutie de logistica.

Definitie FBA (Fulfilment By Amazon): atunci cand tu trimiti marfa in depozitele Amazon si mai departe ei se ocupa de tot: de impachetare individuala finala produse, de curierat, de tracking colet, de reclamatii clienti in cazul in care livrarea intarzie sau esueaza, de retur daca este cazul si mai mult, chiar isi asuma feedback negativ de la clienti in cazul in care acesta apare pe motive de livrare (vor sterge review-ul negativ). Practic tu doar cumperi si apoi livrezi marfa in Amazon si apoi el preia restul fluxului pana la client.

Faptul ca Amazon se ocupa „de tot” vine si cu un cost in spate, respectiv taxa de FBA de care trebuie sa tii cont atunci cand faci calculele de profitabilitate si pe care o regasesti pe un camp separat in orice calculator de taxe Amazon. 

Pe de alta parte FBA este obligatoriu practic pentru cel putin pentru cine nu locuieste intr-o tara unde activeaza Aamzon ptr a limita timpii de livrare (cum ar fi de ex sa trimiti tu din Romania catre UK un colet? o sa faca cateva zile bune, inacceptabil ptr clienti – plus costurile foarte mari). 

De asemenea sunt multe teorii care sustin faptul ca esti favorizat la Buy Box (algoritmul acestuia nu este public) daca faci FBA in fata unui FBM tocmai (in principal) ptr motivele de mai sus. Mai mult, Amazon ofera serviciul Prime catre milioane de clienti, care are la baza sistemul logistic FBA.

Mai exista si un al 2-lea sistem logistic FBM (Fulfilment By Merchant) – atunci cand clientul da comanda in Amazon si el iti da mai departe tie datele, iar tu te ocupi de impachtarea finala, de curier, livrare, retur (daca este cazul) direct catre client. Acest model de lant logistic face sens daca locuiesti in una din tarile acoperite de Amazon si atunci cand faci retail Arbitrage. Practic Amazon nu atinge niciodata marfa ta, tu te ocupi de tot lantul logistic.

Daca ai SRL si faci FBA, ai nevoie sa te ocupi si de contabilitate / taxe/ TVA

Hai sa vedem mai departe cum poti si tu activa in acest sistem FBA.

Ce este FBA (Fulfilemnt By Amazon)?

 1. Iti faci cont de Amazon (daca nu ai deja)
 2. Listezi un produs, fie al tau propriu (Private Label) fie al unui distribuitor (Wholesale)
 3. Pregatesti produsele ptr a fi trimise catre Amazon 
 4. Aloci inventarul in FBA
 5. Creezi un Shipping Plan catre Amazon (cu alte cuvinte: inregistrezi in sistemul Amazon informatia cum ca v-a sosi marfa ta, ce fel de produse, etc)
 6. Expediezi produsul si urmaresti livrarea acestuia

1. Cum sa iti faci cont de Amazon

Avem multe detalii aici

2. Listare produse

Avem multe detalii aici

3. Pregatire produse

Cerinte pentru ca marfa ta sa fie acceptata in FBA

Pentru ca Amazon se ocupa de tot lantul logistic, marfa trebuie sa fie deja compatibila (pregatita) cu sistemele sale. Asta inseamna ca ea trebuie livrata exclisiv in anumite conditii, pe care Amazon le are publice si din care am facut un sumar mai jos.

Prima cerinta este legata de codul de bare. marfa este urmarita automat prin depozitele Amazon si astfel un cod de bare este critic.mai mult, fiecare produs trebuie sa fie asociat contului tau de vanzator ptr a urmari exact vanzarile si aloca sumele (inclusiv cheltuielile). Aceste coduri de bare se genereaza din Seller Central atunci cand creezi Shipment plan. Fiecare produs trebuie sa aiba un astfel de cod, obligatoriu. 

Si totusi mai exista si variante in care se pot eticheta doar cutiile cu mai multe bucati proces descris ca Comingled Inventory. Practic produsele tale vor sta in depozit la un loc cu produse identice ale altor vanzatori; in acest sistem nu mai este obligatoriu sa etichetezi fiecare produs individual, cu toate acestea este esential ca produsul sa aiba totusi cel putin un cod de bare, fie el EAN, UPC, ISBN, GTIN, etc) si de asemenea mai exista riscul ca, atunci cand un seller introduce un stoc cu erori de calitate sa se reflecte la toti sellerii.

Vestea buna este ca aceasta etichetare individuala poate fi facuta si de catre Amazon via FBA Label Service (ptr o mica taxa – recomandam asta) sau poti folosi un Prep Center de la care sa cumperi aceste servicii (de regula ceva mai scump decat Amazon).

Urmatoarea cerinta este legata de impachetarea efectiva a fiecarui produs / cutii. Generic, cerinta este ca produsul sa respecte cerintele „e-commerce” cu alte cuvinte sa fie suficient de bine protejate astfel incat continutul sa nu aibe de suferit in vreun fel, la diversele manipulari, in depozit, pe transport, curierat, etc. 

Anumite produse au chiar cerinte speciale, pe care le poti consulta aici

Vestea buna este ca Amazon ofera si acest serviciu (contra cost) via Amazon FBA Prep Services.

Iar daca ai SRL nu uita de sa obtii codul de TVA

Ghid de ambalare marfa trimisa in FBA:

Cum pregatesti marfa pentru a fi trimisa in Amazon?

Este din sticla sau fragil?

Exemple: Sticla, rame de tablouri, oglinzi, etc

Obligatoriu: folie cu bule, cutie, eticheta scanabila cu cod de bare la vedere. Produsul astfel ambalat, trebuie sa suporte caderi de la inaltimi reduse fara a se deteriora.

Este lichid?

Exemple: Lichide in sticle din plastic

Obligatoriu: punga* transparenta, sigilata, eticheta scanabila. Trebuie ambalat de asa natura incat sa nu permita scurgerea lichidului.

Este din material textil?

Exemple: Jucarii din plus, prosoape, haine

Obligatoriu: punga* sigilata, eticheta scanabila la vedere.

Este ptr copii sau bebelusi?

Exemple: Produse ptr copii sub 3 ani sau jucarii expuse (ambalate in cutii cu deschidere mai mare de 2.5 x 2.5cm sau 1 inch)

Obligatoriu: punga* transparenta sigilata cu mesaj de avertizare importiva sufocarii, eticheta scanabila cu cod de bare la vedere.

Contine pudra, pelleti sau alte materiale granulare?

Exemple: Pudra cosmetica, zahar, detergenti pudra

Obligatoriu: punga* transparenta sigilata, eticheta scanabila plasata la vedere, accesibila fara a distruge ambalajul.

Este ambalat ca set dar se vinde individual?

Exemple: Carti din serii enciclopedice, multi-pack din alimente

Obligatoriu: sigilati setul cu folie stretch, apoi puneti intr-o punga* sigilata sau cutie astfel incat toate elementele sa fie impreuna si lipiti o eticheta  „Sold as Set” sau “Ready to Ship” alaturi de eticheta cu codul de bare, la vedere.

Este ascutit sau prezinta risc de accidentare?

Exemple: foarfeci, cutite, topoare, unelte

Obligatoriu: infasurati bine in folie cu bule, apoi lasati intr-o cutie astfel incat toate marginile ascutite / taietoare sa fie complet acoperite. Nu uitati de eticheta scanabila cu cod de bare la vedere.

Cea mai mare latura este mai mica de 2 si 1/8inch?

Exemple: Bijuterii, brelocuri, memory sticks

Obligatoriu: punga* transparenta sigilata, eticheta scanabila plasata la vedere, accesibila fara a distruge ambalajul.

Este produs destinat adultilor?

Exemple: Produse cu poze nud, ambalaje ce arata imagini obscene, pornografice

Obligatoriu: puneti intr-o punga* neagara sau opaca sigilata  alaturi de eticheta cu codul de bare, la vedere.

*Cerinte ptr pungile folosite la ambalare

Obligatoriu: pungile trebuie sa fie de cel putin 1.5 mil. Ptr pungile cu deschideri mai mari de 5 inch (un inch = 2.54cm) este de asemenea obligatoriu un mesaj de avertizare impotriva sufocarii accidentale. Totate codurile de bare trebuie sa fie la vedere, scanabile fara a fi nevoit sa distrugi impachetarea.

Pregatire transport de livrare

Ai nevoie de urmatoarele materiale:

 • masa sau birou de lucru
 • imprimanta termo sau laser
 • cantar (ptr a cantari pachetele)
 • ruleta ptr a masura coletele
 • etichete produs (se printeaza, daca e cazul, din Seller Central)
 • banda scotch
 • carton de ambalat
 • cutii
 • polybags (pungi min 1.5mil grosime)
 • folie cu bule
 • etichete cu „Sold as Set” sau „Ready to Ship” (la nevoie)

Tine cont ca aceste operatiuni pot fi facute (contra cost) si de catre Amazon direct sau de catre un Prep Center.

4. Alocare inventar in Seller Central

Asignare inventar in FBA

 1. Te loghezi in Seller Central, apoi Inventory > Manage Inventory
 2. Selectezi produsele ce le vei trimite in FBA (pui bifa in coloana din stanga – vezi poza)
 3. Din Actions selectezi Change to Fulfilled by Amazon
 4. Pe pagina urmatoare click Convert & Send Inventory
Captura ecran Amazon

In cazul in care ai mai facut asta deja si doar aduci stoc nou, urmezi pasii de mai jos:

 1. Te loghezi in Seller Central, apoi Inventory > Manage Inventory
 2. Selectezi produsele ce le vei trimite in FBA (pui bifa in coloana din stanga – vezi poza)
 3. Din Actions selectezi Send/Replenish Inventory moment in care esti in Create Shipment, apoi treci la pasul 5:

5. Creeare Shipping Plan

Aici vei putea crea o nota de expeditie (shipment). Ai nevoie de:

 • ship from address (adresa de expeditie, de regula depozitul furnizorului – trebuie sa iei legatura cu el sa ti-o dea)
 • cum vei livra: produse individuale sau seturi
 • cantitatile ce urmeaza a fi livrate. Se poate opta pentru pachete individuale, cand ai putina marfa (Small Parcel Delivery) cutiile nu pot fi mai mari de 25 inch pe oricare din laturi sau direct paleti (Less than Truckload – cand sunt doar cativa paleti sau Full Truckload cand se umple tirul doar cu marfa ta).
 • specifici cine v-a face pregatirea marfii: tu (in conditiile precizate mai sus) sau Amazon (contra unei taxe)
 • ti se aloca un curier si esti gata

Plata ptr transport se deduce direct din contul tau de seller.

In cazul in care alegi sa pregatesti tu marfa (sau un Prep Center) vei avea nevoie de etichetele de produs (cum am specificat mai sus deja). Acestea se printeaza tot de aici. Codul printat este: Fulfillment Network Stock-Keeping Unit (FNSKU)

 1. introduci numarul de unitati trimise
 2. click Print labels
 3. sistemul genereaza un PDF cu codurile de bare pe care il salvezi
 4. print cu imprimanta de calitate (cum am spus mai sus)
 5. Amazon recomanda se se printeze pe fundal alb, sa aiba adeziv suficient cat sa nu se desprinda in timpul manipularii, dar totusi clientul sa le poata dezlipi la final fara sa afecteze produsul. Eticheta FNSKU trebuie sa acopere complet alte coduri de bare prezente pe produs (de ex EAN)

Reamintim faptul ca toate aceste pregatiri le poate face Amzon ptr tine, sau un Prep Center (ambele contra cost).

Dimensiuni etichete

Sunt acceptate 11 dimensiuni ale etichetelor FNSKU, astfel (dimensiuni in inch / 1inch=2.54cm):

 • 21 etichete pe pagina (63.5 mm x 38.1 mm pe A4)
 • 24 etichete pe pagina (63.5 mm x 33.9 mm pe A4)
 • 24 etichete pe pagina (63.5 mm x 38.1 mm pe A4)
 • 24 etichete pe pagina (64.6 mm x 33.8 mm pe A4)
 • 24 etichete pe pagina (66.0 mm x 33.9 mm pe A4)
 • 24 etichete pe pagina (70.0 mm x 36.0 mm pe A4)
 • 24 etichete pe pagina (70.0 mm x 37.0 mm pe A4)
 • 27 etichete pe pagina (63.5 mm x 29.6 mm pe A4)
 • 30 etichete pe pagina (1″ x 2 5/8″ pe 8 1/2″ x 11″)
 • 40 etichete pe pagina (52.5 mm x 29.7 mm pe A4)
 • 44 etichete pe pagina (48.5 mm x 25.4 mm pe A4)

Elemente eticheta

 • cod bare scanabil
 • cod bare transcris numeric
 • denumire produs
 • stare produs (new, used, etc)

6. Expediere si urmarire colete (tracking)

Afara de etichetele FNSKU ptr fiecare produs mai ai optiunea de a printa si etichete ptr livrare, respectiv ptr pachete sau ptr palet intreg (depinde cum si cat trimiti). Acestea vor fi cerute de catre firma de curierat si trebuie plasate vizibil pe colet / palet ptr a putea fi scanate in procesul de tranzit, respectiv atunci cand vrei sa vezi pe unde se afla marfa (track shippment) cu diverse status-uri, astfel:

 • Shipped / In Transit – marfa expediata catre Amazon
 • Delivered – marfa a ajuns la Amazon
 • Checked-in – marfa a ajuns la depozit, centrul respectiv a fost informat, dar nu a fost receptionata (descarcata)
 • Receiving – a inceput receptionarea (scanarea)

Dureaza cam 1-10 zile toata procesarea livrarii in centrele Amazon, in timpul sezoanelor poate chiar mai mult. 

Etichetele de livrare trebuie sa includa:

 • Shipment ID
 • Cod de bare scanabil
 • Ship-from address (adresa de expediere)
 • Ship-to address (adresa centrului de destinatie Amazon)

In cazul in care marfa expediata are greutate mai mare de 50 lbs. (aprox 22kg) trebuie si o eticheta pusa pe capac si pe lateralele cutiei cu „Team Lift”. Daca ajunge la peste 100 lbs. (aprox 45kg) trebuie o eticheta pusa pe capac si pe lateralele cutiei cu “Mechanical Lift”

Amazon iti ofera posibilitatea de a trimite marfa in mai multe centre de distributie (alese deja, in baza probabilitatii de vanzare catre clienti aflati in vecinatatea acestora – ptr a scurta la maxim timpii de livrare catre clienti). Procesul se numeste Distributed Inventory Placement. Astfel produsele pot fi intarziate pe timpul cat circula catre diverse centre si de asemenea poti avea mai multe colete de livrat in etape diverse.

Pe de alta parte, daca preferi ca tot stocul sa fie intr-un singur centru (desi unele produse din anumite categorii vor fi totusi distribuite, in ciuda acestei selectii) poti opta pentru Inventory Placement Service (se aplica o taxa pe produs).

Amazon FBA

Pare complicat? Nu este, odata ce ai facut-o ptr prima data! Pe de alta parte tine cont ca poti lasa aceste chestiuni logistice fie pe seama amazon, fie unui Prep Center (sunt unele care chiar se pot loga cu drepturi restranse in Seller Central ptr tine si creea ei singuri Shipping Plan, printa etichete, etc.

Ca sa ajungi la livrari FBA trebuie mai intai sa gasesti furnizori profitabili (cum am explicat deja cu alta ocazie, pe Blog in foarte mare detaliu – click pe links), fie pe US, fie pe EU, iar ptr asta ai nevoie de un set de instrumente online printre care, esentiale sunt business email si website – pe care le gasesti la noi!

In final iti dorim sa ai parte de cat mai multe livrari, sa-ti creasca business-ul suficient cat sa vinzi si pe situl propriu – caz in care vei avea nevoie de un magazin online profi cu care te putem ajuta noi!

Suntem si in 2022 la fel de actuali, iata cele mai populare 2 articole:

4 răspunsuri

  1. Salutare. Înainte de toate te asiguri că poți vinde produsul respectiv. Așadar, listează-l, vezi daca ai ceva limitări (posibil unele sa fie „gated” și să ai nevoie de aprobare ptr vânzarea lor) și abia apoi plasează comanda. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Atentie!

Salutare!

In prezent formularul NU este monitorizat, datele introduse NU ajung la mine, te rog sa ma contactezi direct pe messenger https://m.me/ro.webdesign.adrian

Multumesc frumos! 

Adrian Barbu